Thursday, November 24, 2005

Hans Frank


Frankin tapaus oli yksi selkeimmistä. Hän oli tyypillinen Hitlerin sätkynukke, joka liittyi puolueeseen varhain, yleni johtoportaaseen ja oli toteuttanut saamansa käskyt piittaamatta niiden epäinhimillisyydestä.

Alkuperäiseltä ammatiltaan Frank oli lakimies. Vuonna 1939 hän oli saanut Puolan kenraalikuvernöörin aseman ja oli siten osallinen puolanjuutalaisten joukkomurhaan. Liittoutuneet olivat tietoisia Frankin puuhista pitkään, mutta sotarikollislistalla hän oli kuukausia vain hypoteettisesti, koska luultiin että puolalaiset tekisivät hänestä selvää. Lopulta britit laittoivat Frankin pääsotarikollislistalleen ja amerikkalaiset seurasivat heitä.

Frank luovutti liittoutuneille päiväkirjan, joka oli todiste juutalaisten armottomasta teurastamisesta. Sittemmin hän kävi oikeudessa läpi erilaisia vaiheita välillä puolustellen itseään ja välillä tunnustaen asioita. Vuonna 1941 Frank oli saanut määräyksen että juutalaiset pitää tuhota eikä lähettää pois maasta. Puolassa asui vuodenvaihteessa 1941-42 3,5 miljoonaa juutalaista ja vuoden 1944 alussa enää satatuhatta. Frank puhui päiväkirjassaan juutalaisten tuhoamisesta itsestäänselvänä tosiasiana ("Emme voi ampua näitä 3,5 miljoonaa juutalaista emmekä voi myrkyttää heitä, mutta meidän pitää omaksua välineet jotka johtavat onnistuneeseen tuhoon" (..) "Meidän täytyy tuhota juutalaiset missä heidät näemmekin ja milloin se on vain mahdollista"). Myöhemmin kuitenkin väitti valallisessa todistuksessaan ettei ollut tiennyt juutalaisten tuhoamisesta.

Tuomareihin Frankin yritys välttää vastuu vierittämällä syy Gestapoon ja SS:n teki erittäin negatiivisen vaikutelman. Frankin väitteeseen, että hän oli harkinnut erota tehtävästään Biddle oli laittanut kommentin “Entä sitten?” ja kommenttiin, että hän oli vastustanut joitakin toimintoja Biddle lisäsi “Mutta toteutit ne kuitenkin!” . Frankia syytettiin kohdista yksi, kolme ja neljä. Myöhemmin amerikkalaiset tuomarit arvioivat, ettei ollut syytä tuomita Frankia salaliitosta aggressiivisen sodan luomiseksi, mutta hän ilmiselvästi oli syyllinen kohtiin kolme ja neljä. Frank tuomittiin syylliseksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmiskuntaa vastaan ja tuomittiin hirtettäväksi. Hirttotuomio toteutettiin 16.10.1945.

Linkki Frankin todistuslausuntoon

0 Comments:

Post a Comment

<< Home